Bok Faiza Guene

Publisert 10. april, 2015 | av Vivi-Ann Svensen Rotmo

0

Siste runde på Balto av Faïza Guène

Del gjerne:

Forfatteren av Kiffe kiffe i morgen leverer en råere historie i Siste runde…

siste_runde_pa_balto_smallForfatteren Guène tar oss med til en forstad til Paris, hvor håpløsheten blant innvandrere nærmest ligger som ei tåke over hovedkarakterenes liv. Håpløsheten handler om arbeidsledighet, tomhet, følelsen av å ikke høre til, skolevansker, samlivsvansker, rasisme, rus, spilleavhengighet m.m. Plottet i denne boka er et mord. Bareieren på den lokale baren Balto blir funnet drept. En etter en må hovedkarakterene forklare seg for politiet.

Boka har et tøft språk som er gjennomgående vulgært. Språket viser tydelig hvor vanskelig personene har det, hvordan de ser på seg selv og man merker at de snakker fort og hektisk. De er stressa, alle på sitt vis.

Guène formidler svært så realistisk hvordan det kan være for fattig minoritetsungdom og voksne i dagens Europa.

En av hovedpersonene, Tanièl: JEG ER IKKE TYRKER. men de skjønner ikke forskjellen. De skal alltid kalle meg «tyrker`n». Men jeg er ikke tyrker. Jeg er armener. Eller, mora mi er det. Jeg heter egentlig Tanièl, men mora mi sier stort sett bare «din dritt» eller «din latsabb» til meg . (Utdrag fra s. 10)

En av hovedpersonene, Yèva, mora til Tanièl: Jeg veit det, politisjef. Du vil ikke ha mine vurderinger. Du vil ha fakta, og så vil du vel ha meg også da, det vil alle menn…Siden du er i tjeneste, sier du vel at du ikke er interessert i noe sånt, men jeg tror deg ikke på et øyeblikk. ( Utdrag fra s. 58)

Boka kom ut på norsk på Minuskel forlag i 2010. Den er oversatt av Thomas Lundbo.

Selv om dette er ei ungdomsbok vil jeg anbefale boka til modne ungdommer som har lest mye og som sover godt om natta.

Den passer svært godt for voksne.

Stikkord: , , , , ,


Om forfatteren

mm

Vivi-Ann er 40 år og kommer fra Brevik i Telemark. I biblioteket har hun, i tillegg til ordinære bibliotekoppgaver, ansvar for faglitteratur og oppfølging av fribyforfattere under fribyordningen i Levanger. Hun synes litteratur som «sparker litt fra seg» er oppfriskende og befriende! Favorittsitat: Erfaring uten refleksjon er som hendelser uten mening.0Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑