Bok Bilde fra filmen Zorba the Greek med A. Quinn

Publisert 8. juli, 2015 | av Vivi-Ann Svensen Rotmo

0

Zorbas, mer enn en dans på et gresk hotell

Del gjerne:

Det er sommer og en del tilbringer ferien i Hellas og på de greske øyer. Mange sier de har danset zorba og har fått «zorba-sangen» på hjernen. Risikoen for eksponering er trolig størst på typiske turiststeder, og vi skal ikke henge ut den jevne greker for snever musikksmak.

Men Zorbas er også en romankarakter ført i pennen av Nikos Kazantzakis. Han er Hellas`største forfatter i nyere tid.

Nikos Kazantzakis ( 1883- 1957) var født på Kreta og studerte jus og filosofi i Athen. Han var leder av kommisjonen som skulle hjelpe den greske befolkningen som måtte flykte fra Kaukasus og Sør- Russland og samarbeidet blant annet med Fritjof Nansen. ( Nansenpasset var det første godkjente reisedokumentet for statsløse flyktninger.)

Kazantzakis skrev romanen om Zorbas allerede i 1946, Fortell Zorbas, fortell. Romanen ble oversatt til norsk i 1953. Vi snakker om en eldre roman, men en stor klassiker i det 20 . århundre.

Hovedpersonen er en ung forfatter i midten av tredve årene. Han treffer på den dobbelt så gamle Alexis Zorbas i Pireus. Sammen drar de til Kreta for å starte ei gruve.

Zorbas og hovedpersonen bor i en liten hytte ved stranden og lever enkelt med mat fra havet, jobber i gruven og prater med folk, vin og dans om kvelden og de sover gjerne i sanda med stjernehimmelen som tak. Essensen i boka er de intellektuelle samtalene mellom dem om eksistensielle spørsmål om livet og døden.

Zorbas har levd et langt og utrolig liv og hovedpersonen, omtales som «sjef», prøver å få han til å fortelle mer og mer fra sitt spennende liv.

Boka er en folkelivsskildring. Den er fullspekket av små anekdoter fra gresk historie, mytologiske skildringer og kulturelle bilder på kvinners ærbarhet, hva som er mannlighet, seksualitet, religiøsitet, nasjonalisme m.m. Forfatterens budskap er tydelig: Det er ikke nødvendigvis den som har lest mest bøker som lever det beste livet.

I 1964 ble romanen filmatisert med Anthony Quinn i rollen som Zorbas. Dansen sirtaki, også kalt «Zorbas dans», ble gjort populær gjennom denne filmen. Dansen ble koreografert av Giorgios Provias, og var inspirert av den greske folkedansen hasapiko.

På Kazantzakis gravsted står det: Jeg håper ikke på noe. Jeg frykter ikke noe. Jeg er fri.

God sommer!

Stikkord: , , ,


Om forfatteren

mm

Vivi-Ann er 40 år og kommer fra Brevik i Telemark. I biblioteket har hun, i tillegg til ordinære bibliotekoppgaver, ansvar for faglitteratur og oppfølging av fribyforfattere under fribyordningen i Levanger. Hun synes litteratur som «sparker litt fra seg» er oppfriskende og befriende! Favorittsitat: Erfaring uten refleksjon er som hendelser uten mening.0



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑