Bok

Publisert 3. desember, 2015 | av Levanger Bibliotek

0

Jeg er Malala

Del gjerne:

M

Dette er en fascinerende historie som viser hva man kan gjøre når man har modighet og tror på sin mening. Boken ble skrevet av Malala Yousafzai og Kristina Lamb 2014. Denne fortellende boken handler om ei modig jente som tok opp kampen for sin rett til utdanning. Hun ble skutt i hodet og det var bare fordi hun kjempet for at alle jenter og kvinner i Swat-Dalen i Pakistan får deres rettigheter til å utdanne seg, samtidig ønsker Taliban at jentene ikke går på skole. De pleide å angripe alle som gjør motstand, eller kaster syre på ansiktet deres.

I boken fortalte hun om de tradisjonene de har i Pakistan, og at hun var en jente i et land der rifler er avfyrt i feiringen av en sønn, mens døtrene er gjemt bort bak en gardin, og deres rolle i livet er rett og slett å lage mat og føde barn. Forresten er det det samme omfattende problemet som alle tredje verdensland lider av dessverre.

Hun ble angrepet på skolebussen og det var forferdelig » Hvem av dere er Malala? Ingen sa noe, men flere av jentene stirret på meg. Jeg var den eneste i bussen som ikke dekket til ansiktet» «Det var da han løftet en svart pistol….» Vennene mine sa at han avfyrte fire skudd, det ene etter det andre. Det første skuddet gikk gjennom den venstre øyehulen min. Jeg datt fremover på Moniba, blod strømmet ut fra venstre øre, så de to neste kulene traff jenta ved siden av meg»

Malala har talt gjennom hele boken om behovet for at jentene må utdanne seg, som Malala selv har, er det viktigste ting jentene må tenke på.

Når jeg leste denne, følte jeg at det er skremmende og urettferdig. Hun var bare tolv år jenta som opplevde sånne ting!  Så trist det er! Og så skammelig det er at vi er opptatt av utseende eller de mindre betydningene, mens det er andre ting i livet som må ta vår oppmerksomhet. Hvor dype tanke hun har og hvor overfladiske vi er!

Jeg har fulgt hennes historie siden hun ble skutt, og blitt fanget i den uredde jenta som turte å trosse terroristgruppen og helt alene uten våpen.

Hennes historie er både hjerteknusende og helt inspirerende, ikke bare for jenter, men for alle.  Historien er fylt av oppmuntringer og kjærlighet som enkelt føles gjennom ordene.

«Malala er en god forteller, som skriver varmt om det hverdagslige, reflektert om samfunnsspørsmål, og engasjert om verdiene hun kjemper for»  Sten Inge Jørgensen.VG

Malala har vunnet Nobels Fredspris 2014.

Einas Gebreil.

 

 


Om forfatteren

Et sted for å søke opplevelser, kunnskap og informasjon. Men også et sted hvor du kan møte venner og ukjente med samme interesser som deg. Vi har bøker, filmer, musikk, spill, tegneserier, kunstutstillinger, tidsskrifter, blader, aviser, internett PCer og trådløst nettverk. Kom innom oss i Jernbanegata, på www.levangerbibliotek.no eller på Facebook.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑