Bok Bilde av Elizabeth Strout lånt fra NRK

Publisert 16. desember, 2015 | av Vivi-Ann Svensen Rotmo

0

Olive Kitteridge

Del gjerne:

Jeg er fast seer av det svenske bokprogrammet «Babel». I ett av høstens program var det et intervju med forfatteren Elizabeth Strout om hennes roman «Olive Kitteridge», og slik ble jeg interessert i å lese denne boka. Selv om jeg jobber i bibliotek er det ofte at vi ansatte havner bakerst i køen på nye bøker. Denne gangen skyndte jeg meg å lese boka før den blei katalogisert og klar til utlån.

Jeg vil anbefale denne boka her på bloggen, fordi den kan passe fint i en juleferie hvor man gjerne koser seg med en bok på sofaen, på hytta eller hjemme hos svigers.

Boka inneholder egentlig 13 frittstående historier som er vevd sammen rundt hovedpersonen Olive Kitteridge.

Olive er en pensjonert mattelærer, som ikke er så veldig godt likt i denne lille byen Crosby i Maine. Alle vet hvem hun er, og hun vet også mye om mange. Hun lever et rolig liv med sin mann Henry, men i hvert av kapitlene har hun en rolle, enten den er sentral eller mer perifer.

Det er denne oppbyggingen av de 13 historiene som gjør boka interessant. Her møter vi en pianospiller med sceneangst, som spiller kveld etter kveld med litt vodka innabords. Vi møter en ung mann på vei til å ta selvmord, men med Olive i bilen ender de opp med noe helt annet. Og vi møter både unge og eldre som alle har noe de strir med.

Boka omhandler blant annet tema som svik, sjalusi, sorg og desperasjon. Siden dette er alvorlige og naturlige områder i menneskers liv, og man føler stor sympati med nærmest alle karakterene i de ulike historiene, er det Olives direkte kommunikasjonsmåte som skaper humoristiske sekvenser etter min mening. Hun sier det mange ikke tør å si, det som ikke er passende. Slikt blir det også en del «støy» av.

I USA er Olive Kitteridge blitt tv-serie. Den har høstet gode kritikker.

Boka ble utgitt på norsk i 2015 og er oversatt av Hilde Rød-Larsen.            

Stikkord: , , ,


Om forfatteren

mm

Vivi-Ann er 40 år og kommer fra Brevik i Telemark. I biblioteket har hun, i tillegg til ordinære bibliotekoppgaver, ansvar for faglitteratur og oppfølging av fribyforfattere under fribyordningen i Levanger. Hun synes litteratur som «sparker litt fra seg» er oppfriskende og befriende! Favorittsitat: Erfaring uten refleksjon er som hendelser uten mening.0Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑