Bok Foto: Pernille Marie Walvik, Oktober

Publisert 15. januar, 2016 | av Siri Okkenhaug Bævre

0

Et ærlig ansikt av Markus Midré (2015)

Del gjerne:

BokomslagLåtskriver og gitarist Edward Sutkin skal ha blitt født i Sussex i 1942. Han ble først kjent som visesanger i London i 1966. Sammen med sin kone Cecilia White flyttet han i 1971 til USA, hvor han fikk platekontrakt med Columbia Records. Hans andre plate, LP-en Down Here On the Ground , ble nominert til Grammy.

Singellåten «Vacant Lots for Sale» fra 1974 skal være den siste fra Sutkins hånd. Hvor han ble av, etter suksessen, etter festene, turneene og tv-intervjuene, er det ingen som vet. Det er nesten som om han aldri fantes.

(Forlaget Oktobers omtale)

I denne boka følger vi Edward Sutkin fra han er en ukjent visesanger i London og fram til han når toppen av karrieren, som kjent og ettertraktet musiker i USA.  Tiden i London er preget av dårlig betalte spillejobber, låtskriving og et ganske fattigslig liv. Han møter Cecilia etter en konsert og de blir raskt et par. Sammen får de sønnen Tomm. Den amerikanske manageren Jack Heary oppdager Edward etter en spillejobb og ser potensiale i han. Mulighetenes land er USA og Jack overtaler Edward og familien til å flytte over.

Et nytt kapittel i livet starter i Connecticut i USA. De leier en etasje hos en eldre dame og prøver å tilpasse seg det amerikanske livet. Lenge ser det lyst ut for dem. Edward får stadig nye spillejobber, blir invitert på fester, møter musikerkolleger og får etter hvert et navn. Cecilia er stort sett hjemme og har problemer med å aktivisere seg. Dagene blir forutsigbare og kjedelige. Med et plateselskap i ryggen blir det stadig framsatt krav til musikken Edward lager. Visebølgen er over, han må skrive noe mer rocka. En hit. Edward strever lenge med å skrive låter. Han føler at han har mistet sitt eget uttrykk, men klarer til slutt å skrive det som blir stående som hit-låta hans «Vacant Lots for Sale». Plateselskapet er fornøyd, Edward kommer til å bli en verdensstjerne, men for Edward er det noe som skurrer. Plutselig innser han at låta ikke er hans egen. Den er til forveksling lik en Drifters-låt han har hørt før. Plagiat

Dette er en nydelig roman og det genuine. Det forgjengelige. Det flyktige. Den perfekte akkorden. Den tonen som gjør ei låt komplett. Det øyeblikket der alt stemmer. Romanen er skrevet i et poetisk språk og bør leses sakte og nytes. Hvert avsnitt, hver setning skaper stemninger og bilder som fester seg og blir værende igjen lenge etter at boka er ferdiglest.

Stikkord: , ,


Om forfatteren

Siri er 37 år og kommer fra Skatval. Hun har jobbet i bibliotek i 12 år. Først som skolebibliotekar i Alvdal og nå snart ti år som barne- og ungdomsbibliotekar ved Levanger bibliotek. I tillegg har hun hatt det daglige ansvaret ved biblioteket i flere perioder. Siri er utdannet kulturarbeider fra Høgskolen i Telemark og har i tillegg fag som musikkunnskap, økonomi og historie. Siri liker å høre musikk, jogge i skogen og lese bøker. Siri deler gjerne gode bøker og har også ett og annet musikktips.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑