Bok

Publisert 28. januar, 2016 | av Siri Okkenhaug Bævre

0

Vingebelastning av Helga Flatland

Del gjerne:

vingebelastningMøt Andreas. 30 år. Fra Skien. Master i medievitenskap. Jobb i kommunikasjonsbyrå. Leilighet. Samboer med Hanna. En vellykket mann.  Han har egentlig alt han kan ønske seg, men er likevel ikke fornøyd. Ikke lykkelig. Framtidsplanen er bedre stilling, bedre lønn, hus hytte, barn, bil. Men Andreas er ikke motivert for det.

En ulykke der Andreas brekker et ribbein fører han inn i helsevesenet. Andreas har hele livet hatt tvangsritualer som har hjulpet han å føle kontroll over seg selv og verden. Disse tvangsritualene blir lagt merke til og legen henviser han til DPS. Etter en rask vurdering blir han diagnostisert med depresjon. Han får time hos psykolog og starter et seks måneders behandlingsløp og blir sykmeldt.

Andreas har aldri sett på seg selv som syk, men går nå helhjertet inn i sykdommen. Den blir en løsning, en flukt ut av livet der han har følt seg fanget av ambisjoner og vellykkethet. Psykologen blir hans nærmeste. Han stiller spørsmål ved oppveksten, familierelasjonene, foreldrene, forhold til venner og kjærester. Andreas graver seg ned i fortida. Alt blir problematisert og analysert. Andreas blir mer og mer selvopptatt. Hanna og familien synes han blir fjernere og vanskeligere å forholde seg til for hver psykologtime. De har aldri oppfattet Andreas som syk,  men nå er det plutselig det eneste som står i hodet på han.

Dette er en utrolig bra roman som mange nok kan kjenne seg igjen i, særlig min egen generasjon.  Vi har vokst opp med mange muligheter, med foreldre som har lagt til rette for oss og støttet oss, med store forventinger om en lysende fremtid med kreative jobber, en interessant fritid, selvrealisering. Kanskje skjer det ikke. Kanskje føles det ikke så godt som man trodde.  Da leter vi etter svar. Er dette alt? Hvorfor er jeg ikke lykkelig?

Hverdagslige problemer og utfordringer blir problematisert og sykeliggjort. Den som ønsker å blir syk, kan bli det med helsevesenets hjelp. Vi konstruerer problemer. Det er velferdens bakside.

Interessant og velskrevet bok fra en av Norges beste forfattere.

Siri

Stikkord: , ,


Om forfatteren

Siri er 37 år og kommer fra Skatval. Hun har jobbet i bibliotek i 12 år. Først som skolebibliotekar i Alvdal og nå snart ti år som barne- og ungdomsbibliotekar ved Levanger bibliotek. I tillegg har hun hatt det daglige ansvaret ved biblioteket i flere perioder. Siri er utdannet kulturarbeider fra Høgskolen i Telemark og har i tillegg fag som musikkunnskap, økonomi og historie. Siri liker å høre musikk, jogge i skogen og lese bøker. Siri deler gjerne gode bøker og har også ett og annet musikktips.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑