Bok

Publisert 24. februar, 2016 | av Vivi-Ann Svensen Rotmo

0

En ulykkelig kjærlighetshistorie

Del gjerne:

Dette er en kjærlighetshistorie mellom somaliske Sara og Mustafa. Sara er ung og dønn forelska i kjekke Mustafa. De sender hverandre blikk og ord i det skjulte. De klarer å etablere et slags forhold. Forelskelsen må skjules, ettersom Mustafa kommer fra en lavere klan enn Sara, og er dermed ikke ønsket inn i familien. Begrep som ære og skam, sladder og tvang preger Sara og Mustafas handlinger. Tradisjonen tro sender Mustafas familie et bud til Saras familie for å be om godkjenning, slik at det unge paret kan gifte seg. Saras mor er ikke den enkleste å ha med å gjøre og fortellingen får en dramatisk vending.

Hvordan får dere TRUFFET hverandre? Spørsmålet Maryan hadde stilt, åpnet en ny dør i Sara. Det var som om hun kom inn i et rom med høye vinduer der utsikten var vid til alle kanter. Eller at hun var i det samme rommet, men de tunge, mørke gardinene ble trukket fra, og hun oppdaget at de sperret utsikten i alle retninger. Nå flommet lyset inn i rommet. For hvorfor skulle de ikke treffe hverandre? Det var jo det de ville begge to, var det ikke?

«Jacayl er kjærlighet på somali» (s. 21)

Dette er en trist fortelling om unge mennesker som blir fanget i kulturens harde grep. De ønsker bare å være kjærester og få lov til å være sammen.

Dessverre, må jeg si, er boka nødvendig for å holde fokus på hvordan unge mennesker fra tradisjonelle kulturer, ikke bare Somalia, kan være skadet og truet av egen familie – og derfor er på flukt.  En del flykter fra sine egne, på vei til frihet.

NRK beskriver boka som en moderne Romeo og Julie- historie.

Amal Aden har skrevet fortellingen sammen med Håvard Syvertsen.

Tittel: Jacayl er kjærlighet på somali.

Forlag: Aschehoug, 2015.

Bilde lånt fra Aschehoug.

 

Amal Aden, pseudonym, må til tider ha livvakt når hun holder foredrag eller bokbades.

Hennes første bok Se oss, bekymringsmelding fra en norsksomalisk kvinne ble utgitt i 2008.

Hun er en viktig stemme i integreringsdebatten, og hun har betalt en høy pris for å si i fra om urettferdighet.

Dette er en ganske lettlest bok som passer for både ungdom og voksne. Lettlest ja, men du verden nå blir det nok bråk igjen!

Stikkord: , , ,


Om forfatteren

mm

Vivi-Ann er 40 år og kommer fra Brevik i Telemark. I biblioteket har hun, i tillegg til ordinære bibliotekoppgaver, ansvar for faglitteratur og oppfølging av fribyforfattere under fribyordningen i Levanger. Hun synes litteratur som «sparker litt fra seg» er oppfriskende og befriende! Favorittsitat: Erfaring uten refleksjon er som hendelser uten mening.0Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑