Bok

Publisert 7. april, 2016 | av Vivi-Ann Svensen Rotmo

0

De druknedes bok

Del gjerne:

Den unge bibliotekaren Simon Watson bor på Long Island. Familiehuset han eier sammen med søsteren, holder på å bli tatt av havet. En junidag får han en skrøpelig, vannskadet bok levert på døren. Den viser seg å være en sirkusjournal fra 1700-tallet, og i den finner han spor etter en av slektningene på morssiden. Simon er arkivar og har erfaring med å lese gamle dokument og bøker

Moren druknet seg 24. juli, i likhet med flere av kvinnene i generasjonene etter henne.

Er kvinnene i familien rammet av en forbannelse? Simon selv mistet moren da han var sju år. Vil han kunne stoppe forbannelsen og redde lillesøsteren og seg selv, før det er for sent? Og slik blir leseren med Simon inn i sin søken etter sin slekt og dens forbannelse.

Et guttebarn blir født i omtrent 1780 på en tobakksfarm i Virginia. Gutten er en såkalt lausunge. Et resultat av en natt mellom farmerens kone og en omreisende medisinkremmer. Lausungen blir satt ut i skogen og overlever. Gutten blir med et sirkus og får navnet Amos. Boka tar utgangspunkt i denne mannen når Simon nøster frem historien til sin egen slekt.

Det er en annerledes verden som åpner seg for leseren.  Sirkuslivet på 1800-tallet i Amerika er både spennende, mystisk og trasig. Her er rike beskrivelser av ulike typer. Mennesker med funksjonshemninger, lange, korte, sterke, «ville» typer frydet publikum. Det er selvsagt ubehagelig lesing. Ubehagelig på den måten at rike mennesker lot seg underholde av andres handikap. Publikum ville bli skremt og sjokkert. Men det er kanskje ikke så annerledes i dag? Det er bare at underholdningen har andre former.

Spåkoner og tarotkort spiller en rolle for både publikum og de omreisende sirkusartistene. Sirkusdirektøren vet hva som selger, men han viser seg heldigvis å ha et godt hjerte.

Boka veksler fint mellom fortid og nåtid og den er ryddig bygd opp og lett å følge.

Dette er Swylers debutroman.

Forfatter Erika Swyler. Bilde lånt av eviloverlordsthoughts.com

 

 

 

 

 

 

 

Litt magisk!

Stikkord: , , , ,


Om forfatteren

mm

Vivi-Ann er 40 år og kommer fra Brevik i Telemark. I biblioteket har hun, i tillegg til ordinære bibliotekoppgaver, ansvar for faglitteratur og oppfølging av fribyforfattere under fribyordningen i Levanger. Hun synes litteratur som «sparker litt fra seg» er oppfriskende og befriende! Favorittsitat: Erfaring uten refleksjon er som hendelser uten mening.0Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑