Barn

Publisert 28. april, 2016 | av Vivi-Ann Svensen Rotmo

0

Badedrakten

Del gjerne:

Faduma er fra Somalia. Hun vil lære å svømme, men det er lettere tenkt enn gjort. Hun får egentlig ikke lov og hun har ikke badedrakt. Foreldrene hennes trodde først det ikke var sant at elevene har svømming sammen, både jenter og gutter.

Læreren, Anna, forstår at det er noe som hindrer Faduma i å ha svømming. Hun motiverer henne til å komme, bare for å se på. Den første gangen er det uvant for Faduma å se alle de halvnakne jentene løpe rundt i garderoben, men så blir hun vant til det. Hun har på en måte sett fra seg.

Hver fredag sitter Faduma på benken og ser på.

Så en dag finner hun en badedrakt i garderoben og bestemmer seg for å prøve den på. Svømmevakten oppdager Faduma og gir henne en lapp. Lappen er skrevet  på somali og norsk. Svømmevakten ber Faduma om å ta med lappen hjem til mamma. Det er en invitasjon til gratis jente- og damebading på lørdager. Når mamma har lest lappen, sier hun at hun må tenke på det.

Dette er ei bok som kan passe for jenter som ikke får lov til å ha svømming eller ha svømming i badedrakt, på grunn av foreldrenes og familiens religiøse tilhørighet. De vil garantert kjenne seg igjen.

Faduma fremstår som ei pliktoppfyllende jente som hjelper til i familien og respekterer foreldrene. Hun er både taktisk og tålmodig når det gjelder foreldrenes svar. Heldigvis får hun lov til å lære seg å svømme på lørdagsbadingen.

Faduma er en skikkelig helt. Hun prøver noe som er såkalt «forbudt»og bryter dermed en grense, men det er for egen selvrespekts skyld.

Boka gir alle barn kunnskap om hvordan det kan være å ikke få lov til å ha svømming. Om det å være utenfor. Og det er lett å føle sympati med Faduma. Som leser ønsker  man at hun skal oppnå sitt mål. Helt mot slutten av boka forteller også mammaen at hun har en hemmelig drøm. Da forstår vi at i noen miljø eller kulturer kan det være egne  regler for hva som er akseptert for jenter og kvinner og hva som ikke er det. Og boka viser barn at det er ikke alt som er like lett å få til i norsk skole, selv om man egentlig vil.

For inspirasjon til hvordan man kan jobbe med boka i undervisning, se denne wikien til studenter fra Hamar.

https://norles2012-08.wikispaces.com/Badedrakten

badredrakten

 

 

 

 

 

 

Tittel: Badedrakten

Forfatter: Åsa Storck

Forlag: N.W. Damm & Sø

År: 2004

Leseløve ( lettlest bok 3)

 

Stikkord: , , ,


Om forfatteren

mm

Vivi-Ann er 40 år og kommer fra Brevik i Telemark. I biblioteket har hun, i tillegg til ordinære bibliotekoppgaver, ansvar for faglitteratur og oppfølging av fribyforfattere under fribyordningen i Levanger. Hun synes litteratur som «sparker litt fra seg» er oppfriskende og befriende! Favorittsitat: Erfaring uten refleksjon er som hendelser uten mening.0Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑