Bok Foto av: Tor Stenersen

Publisert 3. juni, 2016 | av Vivi-Ann Svensen Rotmo

0

Samtale mellom to skravlebøtter

Del gjerne:

I anledning forfatter Ingvar Ambjørnsens 60 års-dag har forlaget hans, Cappelen, spurt musiker, forfatter og radioprater Kristopher Schau om å lage et intervju med jubilanten. Dette resulterte i samtaleboka: » Oslo, Lillehammer, Hamburg, en samtale med Ingvar Ambjørnsen«.

Schau skriver selv i forordet at selvfølgelig hadde han hatt lyst å ha skrevet en samtalebok med Ambjørnsen, han ønsket bare ikke å faktisk gjøre det. Ambjørnsen er en av de få konstantene i livet, iflg Schau.

Boka starter med at Schau kjører Ambjørnsen til Lillehammer og tar opp samtalen i bilen oppover fra Oslo. Han har gruet seg, men det hele går veldig så bra, ettersom begge er ganske åpne, nysgjerrige og deleglade. Boka er ført opp med K: og I: og sitater. I mellom samtalene får vi vite Schaus tanker om intervjuprosessen. Det er morsom lesing dette her, og samtidig litt som å høre på radio.

Jeg fantaserer om at dersom jeg ble veldig syk, eller når jeg blir gammel, og sengeliggende vil jeg gjerne høre slike samtaler. Det er svært beroligende  med forfattere eller artister som virkelig har noe på hjertet og som formidler det på en så frittalende, men lun måte.

9788202489120

Ingvar Ambjørnsen «kjenner alle til», på en eller annen måte. Han har produsert så mange bøker og skrevet så mange essays i VG og Dagbladet, så han har på en måte alltid vært der. På den annen side er han ikke den som deler av privatlivet i hytt og vær. Akkurat det skjer heller ikke i denne samtaleboka. Schau får Ambjørnsen til å være personlig, men ikke så veldig privat. For dem med litt fantasi, trengs ikke flere nærgående spørsmål enn det som presenteres her ifht kona, leiligheten , familien i Norge og ritualene rundt hans skriving.

Uansett er det trygt og godt og ikke minst herlig å lese denne lille boka på 157 sider. Det gjør du lett en ettermiddag eller kveldsstund.

Og jeg må jo bare si meg enig med Kristopher Schau;

«Hver gang Ingvar har hevet stemmen i offentligheten, har jeg hørt litt ekstra etter. Han har det litt landsfader-aktige preget. En slags uflidd Willoch for min generasjon.»

 

Gratulere med dagen som var 20.mai,

og takk nok en gang for alle historier og meninger du har delt!

 

 

Stikkord: ,


Om forfatteren

mm

Vivi-Ann er 40 år og kommer fra Brevik i Telemark. I biblioteket har hun, i tillegg til ordinære bibliotekoppgaver, ansvar for faglitteratur og oppfølging av fribyforfattere under fribyordningen i Levanger. Hun synes litteratur som «sparker litt fra seg» er oppfriskende og befriende! Favorittsitat: Erfaring uten refleksjon er som hendelser uten mening.0Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑