Bok

Publisert 29. juni, 2016 | av Vivi-Ann Svensen Rotmo

0

Fermentering i ferien

Del gjerne:

Det har de siste årene blitt mer og mer fokus på hvordan menneskets tarmsystem påvirker vår helse, og faktisk også vår hjerne.

Bøker som Sjarmen med tarmen av Giulia Enders og Sunn tarm, klart hode av David Perlmutter har hatt lange ventelister i biblioteket. Mange snakker oftere om at alt henger sammen. Dette er ikke ny viten, men i vestlig medisin har det i lang tid kanskje vært mer fokusert på en kroppsdel av gangen i stedet for å se mer på sammenhenger.

Mennesker som har kommet til Norge som flyktninger opplever ofte et savn etter maten de spiste før. Mange er vokst opp med å dyrke egen mat eller å spise økologisk. Og man kan jo si seg enig i at det ikke er like lett å finne sunn mat i Norge. Hvilket da betyr økologisk og mat som ikke er sprøytet. Når vi reiser på ferie til land rundt Middelhavet føler mange av oss at vi blir litt sunnere, at vi spiser mat som virkelig smaker noe og at solmodne frukter og grønnsaker egentlig er slik mat vi gjerne skulle spist hele året.

Nå er det ikke mulig å dyrke verken oliven, druer eller tomater i Norge hele året. Og med lysrør blir det langt i fra den gode smaken som ekte sol gir. Økologisk mat er dessuten ganske dyrt og derfor ikke noe alle og enhver kan basere seg på, ennå.

Men så er det altså noe vi kan gjøre med maten vår for at den skal bli litt sunnere og dette ordet må du merke deg: fermentering. Fermentering betyr altså melkesyregjæret mat og drikke. Jeg vil tipse om boka Fermentering – mat og drikke for glade tarmer og gode smaker! av Gry Hammer, Cappelen Damm, 2016.

Før maten vår ble industrialisert,

var fermentert mat og drikke  en viktig del av kosten

over hele kloden, og fremdeles kan vi si at så mye som 1/3 av verdens mat

er fermentert. ( Hammer)

Bilde lånt av bloggeren Ditte Ingemann.Ferm forside

 

 

 

 

 

 

 

 

Visste du at 70 % av immunforsvaret ligger i mage-tarmsystemet, og at vi har flere bakterier i tarmen enn celler i hele kroppen?

En god tarmflora danner dermed et viktig grunnlag for et godt immunforsvar og en god helse.

Hammer beskriver i sin bok hva fermentering er og hun har et rikt utvalg av oppskrifter. Bakerst i boka har hun tatt med en del spørsmål som hun svarer på.

Det finnes 3 hovedtyper av fermentering:

  1. Melkesyregjæring
  2. Alkoholgjæring
  3. Eddiksyregjæring

Og mens jeg leser boka til Hammer tenker jeg på da jeg var liten og mine bestemødre la agurker på glass. Sylting. Dette er jo først og fremst en super konserveringsmetode, samtidig som det gir helsebringende mat. Dette har folk drevet på med lenge, men så forsvant tydeligvis den kunnskapen. Flere har i disse dager startet ferie og mange venter på fellesferien. Og kanskje er det nettopp i ferien at man har ork til å lære seg nye matmetoder?

Lykke til!

Blogger:

http://www.gryhammer.no/

http://www.thefoodclub.dk/fermentering-hos-aarstiderne/

Stikkord: , , , ,


Om forfatteren

mm

Vivi-Ann er 40 år og kommer fra Brevik i Telemark. I biblioteket har hun, i tillegg til ordinære bibliotekoppgaver, ansvar for faglitteratur og oppfølging av fribyforfattere under fribyordningen i Levanger. Hun synes litteratur som «sparker litt fra seg» er oppfriskende og befriende! Favorittsitat: Erfaring uten refleksjon er som hendelser uten mening.0Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑