Bok Iran våkner, av Shirin Ebadi

Publisert 1. august, 2016 | av Levanger Bibliotek

0

Boktips: Iran våkner, av Shirin Ebadi

Del gjerne:

Maryam er sommervikar hos oss i tre uker. Hun leser mye, og anbefaler denne boka: «Iran våkner» av Shirin Ebadi.

Iran våkner, av Shirin EbadiTittel: Iran våkner :  en beretning om revolusjon og håp
Forfatter:  Shirin Ebadi ; i samarbeid med Azadeh Moaveni ; oversatt av Carsten Carlsen
Universitetsforlaget, 2006
ISBN: 978-82-04-11559-1
Lån boka

Boka er skrevet av Shirin Ebadi som selv er utdannet som dommer, forfatter, forkjemper for menneskerettigheter og vinner av Nobels fredspris. Boka handler om hennes oppvekst i Iran, hennes utdannelse, revolusjonen i 1979 og revolusjonens konsekvenser i hennes liv.

Shirin forteller veldig fryktløs om det som hun opplever og det som foregår i Iran, fra hun er barn til hun vinner Nobels fredspris. Hun har mest fokus på å fortelle om kvinner og kvinners situasjon i den islamske republikken Iran.

Shirin er født og oppvekst i en iransk familie som er like tradisjonell som alle andre iranske familier, faren hennes er veldig intellektuell og lar henne studere sånn som hun vil. Støtten som Shirin får fra faren sin, gir henne motet til å bli dommer i det tradisjonelle Iran.

Shirin gifter seg med en elektroingeniør og får to barn. Etter revolusjonen i 1979, flykter Sjahen fra Iran og ayatollah Khomeini kommer til Iran og tar makten. Regler som blir innført etter revolusjonen er veldig uegnet for 1900-tallet og urettferdig for kvinner, synes Shirin.

Men det at ifølge republikkens lover kan ikke en kvinne være en dommer, er noe som forandrer hele livet til Shirin. Ebadi blir degradert til kontormedarbeider ved domstolen hun en gang hadde ledet.

Siden jeg er en kvinne selv, var boka veldig inntresant for meg. Jeg er så glad i bøker som handler om kvinne og kvinners situasjoner, i land hvor de blir undertrykket.  Kvinner som Shirin Ebadi som kjemper for kvinners rettigheter, betyr veldig mye for meg og derfor synes jeg at det kan være en veldig god bok.

Stikkord: , , ,


Om forfatteren

Et sted for å søke opplevelser, kunnskap og informasjon. Men også et sted hvor du kan møte venner og ukjente med samme interesser som deg. Vi har bøker, filmer, musikk, spill, tegneserier, kunstutstillinger, tidsskrifter, blader, aviser, internett PCer og trådløst nettverk. Kom innom oss i Jernbanegata, på www.levangerbibliotek.no eller på Facebook.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑