Aktuelt Foto: Hans Johnsson, Hedmark fylkeskommune

Publisert 17. august, 2016 | av Vivi-Ann Svensen Rotmo

0

Skogfinner

Del gjerne:

I Norge har det bodd mennesker i lang tid.

Og i landet vårt bor det mange ulike mennesker.

Før i tida, som nå, var det slik at voksne og barn var nødt til å flytte til andre land for å komme unna krig og konflikter, eller for å finne mat og arbeid.

I sommer har du kanskje sett Veresspelet «Grensegang» i Verdal, av Sissel Hermann og Toralf Lund? Eller kanskje du har hørt om at det for lenge, lenge siden bodde mennesker langt oppi i skogen, opp i mot fjellet? Noen av dem som bodde der var skogfinner.

Les mer om skogfinnene og Veresspelet her:

Veresspelet

Skogfinner er en av 5 nasjonale minoriteter i Norge. For at en folkegruppe skal kunne regne seg som nasjonal minoritet, må gruppa ha en langvarig tilknytning til landet. Det betyr at de må ha bodd her lenge.

Les mer om skogfinnene her:

Store Norske leksikon Skogfinner

Norges nasjonale minoriteter er: jødene, kvener/norskfinner, rom, romanifolket/tatere og skogfinnene. De nasjonale minoritetene i Norge er en del av det norske samfunnet og har vært med på å sette preg på landets historie. Samtidig har de nasjonale minoritetene vært utsatt for ekskludering og en streng assimileringspolitikk. Det betyr blant annet at de ikke fikk lov til å snakke sitt morsmål, de voksne fikk ikke lov til å eie hus eller jord og det var mange som måtte bytte navn. Mange prøvde også å skjule at de hadde en annen kultur, for å unngå problemer.

Norge undertegnet i 1995 Europarådets rammekonvensjon om vern av nasjonale minoriteter. Det betyr at man skal kunne bruke språket sitt, lære om språket og kulturen sin på barnehagen og i skolen og at de som bestemmer i Norge må passe på at nasjonale minoritetskulturer er synlig på en positiv måte.

Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring har laget en film om skogfinner. «Mattis brev». I denne korte filmen møter du Mattis. Han finner et gammelt brev når han besøker bestefaren sin. Filmen gir deg et innblikk i en liten del av historie og tradisjoner knyttet til skogfinner som nasjonal minoritet. Filmen har fokus på skogfinnenes opprinnelige måte å dyrke jorda på, svedjebruket.

 

Mange voksne har lest bøkene til forfatter Britt Karin Larsen, om skogfinnene på Finnskogen. » Det vokser et tre i Mostamägg» er den første av i alt 7 bøker.

Hun er en forfatter som er opptatt av å skrive om mennesker som har hatt det vanskelig. Hun skriver om hvem de var, hva de var flinke til og hva de måtte kjempe og slite med mot dem som bestemte der de bodde, eller de som styrte i landet.

Kanskje er du så heldig å kjenne noen som har skogfinsk bakgrunn?

Stikkord: , , ,


Om forfatteren

mm

Vivi-Ann er 40 år og kommer fra Brevik i Telemark. I biblioteket har hun, i tillegg til ordinære bibliotekoppgaver, ansvar for faglitteratur og oppfølging av fribyforfattere under fribyordningen i Levanger. Hun synes litteratur som «sparker litt fra seg» er oppfriskende og befriende! Favorittsitat: Erfaring uten refleksjon er som hendelser uten mening.0Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑