Arrangementer

Publisert 1. mars, 2017 | av Vivi-Ann Svensen Rotmo

0

Ingvar Ambjørnsen kommer på besøk!

Del gjerne:

Nå er det bare en uke igjen til selveste Ingvar Ambjørnsen kommer til Levanger bibliotek!

Torsdag 9.mars klokka 19.00

Ingvar Ambjørnsen
Det er nesten vanskelig å vite hva man skal føle og tenke om det. Kanskje fordi Ambjørnsen liksom alltid har vært der? I bøkene, i avisene og på tv innimellom. Og nå kommer han faktisk på besøk. Jeg må innrømme at jeg har lest det meste av det han har utgitt, og jeg digger hans meninger om mangt og hint. Men er det egentlig greit å bli så «star-struck» når man snart er 40 år? Og hvor lurt er det å skrive det på bloggen til biblioteket?

Jeg tar en runde blant kollegaene og spør hva de tenker når jeg sier: – Ingvar Ambjørnsen, hva tenker du da?

Det første svaret jeg får er: – Hvite niggere, hasj og ungdomstid. Denne kollegaen leste Ambjørnsen som ung og forbinder ham først og fremst med det. En annen svarer kort og konsist: – Gammel kaill med langt hår! En annen kollega sier: – Pelle og proffen og gode leseopplevelser i barndommen. Jeg får også høre: – Tyskland, langt hår, frika og at han er, eller i hvert fall var, en kontroversiell forfatter.

Selv har jeg aldri møtt Ambjørnsen, men må innrømme at jeg er litt spent. Nå skal han plutselig komme «backstage», på spiseplassen vår og på møterommet. Jeg håper at han synes biblioteket vårt vil fungere som en god formidlingsscene. Jeg håper Tom Stalsberg, som er med Ambjørnsen på scenen, er like raus og «nedpå» som sist han var her med Lars Saabye Christensen og «Buicken». En skikkelig fin fyr!

Jeg håper at lyden funker og at publikum får en god opplevelse. Jeg håper jeg tør å spørre om det er mulig å få tatt et bilde sammen med ham, selv om jeg tenker at det er utrolig «fjortis» og noe man som nesten 40-åring bør holde seg for god til. Samtidig er denne kulheten, man ofte har overfor kjendiser, som regel et tap som er størst for en selv. Et par sekunder i deres liv, blir et evig minne i mitt. Men er det ikke veldig egoistisk å tenke slik?

For min del representerer Ingvar Ambjørnsen en stemme mot det etablerte. Han har i skrivingen et vindu som viser deg en større verden, når han tar deg med inn romanfigurenes verden og de utfordringer de har å streve med.  Han tar oss med inn i spennende samspill og relasjoner, og inn i tankene og drømmene til sine romankarakterer. Mange av dem kunne godt vært folk rundt oss. Jeg tenker at man blir litt klokere av å lese Ambjørnsens bøker, uten at jeg skal gå inn på noen favoritter. Han sparker i hvert fall oppover og ikke nedover, når han kommer med kritikk. Han skriver om de som trenger å bli sett, de som ikke er såkalt perfekte. Han har et stort hjerte og en skarp penn, slik jeg ser det. Han gir kunnskap og korrigerer virkeligheter på en måte som virker informativ og solidarisk, i stede for å virke belærende.

Jeg liker også det fugleperspektivet han har på norsk politikk, fra sitt hjemsted i Hamburg. Det var fint å følge ham i årene i VG. Les gjerne boka Svart på hvitt: ytringer 2005 til 2012 ( 2013), som er en samling av hans artikler i VG i den samme perioden.

Elling, romanfiguren som dukket opp i Utsikt til paradiset ( 1995) og ikke slapp tak i oss før i Elsk meg i morgen ( 1999), har nok mange et godt forhold til. Elling er jo en fyr vi fikk stor sympati for, samtidig som bøkene hadde høy underholdningsverdi.

Det som er herlig, er at Elling faktisk har begynt å blogge!  Ambjørnsen reiser rundt til bibliotek og kulturhus i Norge og presenterer den 60-årige Elling for oss. For Elling var ikke død. Han lever i beste velgående og har meninger om mangt og mye. I vårt moderne samfunn med ytringer på nett, bidrar også nå Elling i bloggformat, til glede for gamle og nye lesere. Men bøker skal det visst ikke bli av dette, i følge Ambjørnsen, eller?

For 16 år siden erklærte Ingvar Ambjørnsen at han var ferdig med Elling.
– Jeg trodde virkelig at jeg var helt ferdig med ham, men plutselig så var han der igjen, etter alle disse årene, med sin litt sånn sutrende stemme. Det kom svært overraskende på, jeg var overhode ikke forberedt, sier Ingvar.
– Vanligvis tenker jeg at det ikke går an å grave opp gamle lik, men da jeg begynte å få de første livstegnene fra ham, så var han den samme gamle, og jeg kjente ham igjen med en gang. Jeg likte å ha med ham å gjøre igjen. ( Cappelen Damm)

Hvis en skal bedømme den fysiske statusen til bøkene om Elling, i vårt bibliotek, har de vært leste av veldig mange. Her er kaffeflekker, understrekinger og post-it lapper med notater. Jeg tipper det er en del elever som har hatt bøkene om Elling i særemne i norsk.

Mange har sikkert sett filmene om Elling, og forbinder ham gjerne med skuespilleren Per Christian Ellingsen.

ELLING film

 

 

 

 

 

 

 

 

Bøkene om Elling:

Utsikt til paradiset ( 1993)

Fugledansen ( 1995)

Brødre i blodet (1996)

Elsk meg i morgen ( 1999)

 

Og så er det nettopp det med Ingvar Ambjørnsen, at du skjønner det er ham om du så lukker øynene. Han virker alltid stolt på en kul måte når han snakker, prater så folk skjønner og er rett og slett litt lun og god. Ja, det er fint besøk vi får neste uke.

Vi i biblioteket jobber nå på spreng for å få alt på plass til Ingvar Ambjørnsen og Tom Stalsberg kommer på besøk. Vi skal gjøre alt vi kan for at publikum skal få en god litterær opplevelse og et forfattermøte av de mer sjeldne. Dette er skikkelig stas!

Også får vi se da hvor «star-struck» jeg blir…

 

Hør intervju med Ambjørnsen på Cappelen Damms bokpod her:

https://www.cappelendamm.no/cappelendamm/podcast/bokpod/article.action?contentId=84934

Les mer om Ambjørnsens forfatterblogg på Cappelen Damm her:

https://www.forlagsliv.no/ingvarambjornsen/

 

Stikkord: , ,


Om forfatteren

mm

Vivi-Ann er 40 år og kommer fra Brevik i Telemark. I biblioteket har hun, i tillegg til ordinære bibliotekoppgaver, ansvar for faglitteratur og oppfølging av fribyforfattere under fribyordningen i Levanger. Hun synes litteratur som «sparker litt fra seg» er oppfriskende og befriende! Favorittsitat: Erfaring uten refleksjon er som hendelser uten mening.0Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑