Aktuelt stopp tb.

Publisert 24. mars, 2017 | av Vivi-Ann Svensen Rotmo

0

Mycobacterium tuberkulosis

Del gjerne:

I dag markeres Verdensdagen for tuberkulose over hele verden. Dagen markeres 24. mars hvert år.

Hensikten med dagen er å sette fokus på sykdommen og gi informasjon som kan forebygge sykdomsspredning.

Jeg forbinder tuberkulose med min morfar som fikk denne sykdommen da han seilte til sjøs. Han måtte mønstre av i Porsgrunn og ble innlagt ved Lyngbakken i Skien. På dette sanatoriet møtte han min mormor, som jobbet der.

Jeg forbinder også tuberkulose med Dag Skogheim, som jeg fikk møte flere ganger i 2013 og 2014. Han ga meg «forelesninger» hjemme hos seg selv, og jeg må si at det er minner som kommer til å sitte spikret for resten av livet. Han var både morsom, kunnskapsrik og oste av autoritet på samme tid.

I første halvdel av 1900-tallet regnet en med at hele befolkningen i landet vårt var smittet av tuberkulose før fylte 50 år. Tusener av mennesker døde hvert år av sykdommen, de aller fleste i sin beste alder. Hvorfor det var slik kom en aldri helt til bunns i. Praktisk talt hver eneste familie i landet ble rammet av sykdommen. På 1940-tallet kom de nye tuberkulosemedisinene, og i løpet av 1950-årene ble det klart at sykdommen endelig var under kontroll. Så, ved inngangen til 2000-tallet, er situasjonen i verden blitt slik at flere mennesker dør av tuberkulose enn noen gang tidligere i menneskenes historie. Hva har skjedd? ( Dag Skogheim )

Dag Skogheim ( 1928-2015) vokste opp i Brønnøysund på Helgeland. 1943, knapt 15 år gammel, ble han rammet av lungetuberkulose, og først i 1954 kunne han som friskmeldt ta farvel med Grefsen folkesanatorium i Oslo. I løpet av de 11 årene hadde han gjennomgått sykdomsbehandlingens mange faser, fra liggekur via “blåsing” til store operasjoner. Behandlingen foregikk ved tre ulike tuberkuloseinstitusjoner; først ved Vensmoen sanatorium i Saltdal (Nordland), deretter ved helseheimen i Namsos før han kom til Grefsen. Deler av hans forfatterskap er sterkt preget av erfaringsbakgrunnen som lungesyk. ( Store Norske Leksikon)

 

Da jeg vokste opp fikk alle barn BCG vaksine. I dag er denne vaksinen tatt ut av vaksinasjonsprogrammet. Det betyr at foreldre selv må kontakte helsestasjonen for å få barnet vaksinert mot tuberkulose, dersom de ser dette som nødvendig.

I dagens samfunn med høy grad av migrasjon og hvor mennesker beveger seg «under radaren» pga strenge regler for å få opphold, kan det stilles spørsmål ved om det er uheldig at vi i Norge nå slutter med denne vaksinen.  Bosatte flyktninger ivaretas godt av kommunens rutiner for smittevern, men hva med asylsøkere som «forsvinner» midt i et behandlingsløp? Hva med dem som har «gått under jorda»? Og hva med barn som ikke er vaksinert, men som er ute og reiser? Det kan virke som om denne endringen av vaksinasjonsprogrammet i Norge har foregått nærmest uten debatt.

Med 9,6 millioner nye tilfeller hvert år, og 1,5 millioner dødsfall – er tuberkulose en av verdens største dødsårsaker og den største dødsårsaken for mennesker som lever med hiv. Antallet mennesker med den farligere, motstandsdyktige typen øker, med over 480.000 tilfeller hvert år og 190.000 dødsfall.

Leger uten grenser viser til at kun 2% av tuberkulosesyke får den nye medisinen.

Les mer her:

Leger uten grenser

lege_rontgen_bilde_1920x
I anledning dagen har vi laget en utstilling i biblioteket med bøker og informasjonsmateriell.

 

 

Stikkord: , ,


Om forfatteren

mm

Vivi-Ann er 40 år og kommer fra Brevik i Telemark. I biblioteket har hun, i tillegg til ordinære bibliotekoppgaver, ansvar for faglitteratur og oppfølging av fribyforfattere under fribyordningen i Levanger. Hun synes litteratur som «sparker litt fra seg» er oppfriskende og befriende! Favorittsitat: Erfaring uten refleksjon er som hendelser uten mening.0Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑