Arrangementer

Publisert 18. april, 2017 | av Vivi-Ann Svensen Rotmo

0

«Å eld finsk»

Del gjerne:

I planleggingen av arrangementet SKOGFINNER – EN GLEMT MINORITET, 27.april, tenkte jeg at vi kanskje hadde fått noen uttrykk fra «skogfinsk språk»,  finsk. Her i Trøndelag sier mange at de skal «eld finsk» om våren, når de svir av gammelt gress. I følge forfatteren Henry Johnsen har det gamle ordet «finsk» ingen ting med skogfinner og denne kulturen å gjøre, men ordet kommer av gammelt gras. Da det ble brent om våren, ble det kalt «å elde finsk». Så, den gang ei.

Kanskje vet du av noen uttrykk eller ord vi har fått fra det finske?

Her er noen uttrykk fra bøkene til Britt Karin Larsen om folket på Finnskogen:

høpse: tøyse, skape seg

motti: en kornet grøt av mel og vann

puukko: kniv

vesi: vann

bruse: enebær

Begrepet skogfinner er et relativt nytt begrep. Tidligere ble det sagt «finn» eller «finne». På finsk brukes metsäsuomalaiset (flertall). Begrepet skogfinne er med på å gjøre et begrepsskille mellom finnene på Finnskogen og de finnene som kom til Finnmark og Nord-Norge, kvener.

NAFO ( Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring) har laget nettressursen Min stemme om nasjonale minoriteter i Norge. Les om skogfinner på Min stemme.

Bilde lånt fra NAFOs side: Min stemme

 

 

 

 

 

Norsk Skogfinsk Museum ble stiftet i 2005.

Deres oppgave er: å være en representativ og samlende institusjon for skogfinner. Museet skal bidra til å gjøre skogfinnene kjent og anerkjent i det norske samfunn ved å formidle og å utvikle skogfinnenes tilgang til og engasjement i egen kultur. Museet vil ha en sentral og proaktiv rolle i arbeidet med skogfinsk kultur og historie, og samarbeide tett med øvrige organisasjoner, interesser og parter som arbeider for det skogfinske. Museumsanlegg ligger i kommunene Grue, Åsnes og Kongsvinger. Svullrya gamle skole, Finnetunet og Åsta Holth-museet ligger på Svullrya, Gruetunet på kommunesenteret Kirkenær ca. 2,5 mil fra Svullrya, og Orala ved Varaldsskogen ca. 5 mil fra Svullrya.

Skogfinnene er idag tatt opp i det norske og svenske samfunnet, og språket er utdødd. De siste kjente skogfinner i Sverige som snakket finsk flytende var Johannes Johansson-Oinoinen (a.k.a. Niittahon Jussi), død 1965, og Karl Persson, død 1969.

Den skogfinske kulturen lever allikevel videre i Norge og Sverige. Noen steder feires de finske røttene til bosetterne. I Norge er en fjerdedel av stedsnavnene i kommunen Grue av finsk opphav. Her feires også Finnskogdagene hvor erklæring av Republikken Finnskogen med eget flagg, president og regjering er en del av feiringen. Forfatteren Åsta Holth var en drivkraft bak denne feiringen. Hun står også bak dagens Finnskogbunad.

Finnskogbunad

 

 

 

 

 

 

 

 

Kilder:

Skogfinsk Museum, http://www.skogfinskmuseum.no/

Min Stemme, http://www.minstemme.no/faglige-ressurser/skogfinner

Wikipedia, https://no.wikipedia.org/wiki/Skogfinner( 18.04.17, 12:51)

Store Norske Leksikon, https://nbl.snl.no/%C3%85sta_Holth

Grue Finnskog Husflidslag, http://www.husflid.no/lokallag/hedmark/lokallag/grue_finnskog_husflidslag

Stikkord: ,


Om forfatteren

mm

Vivi-Ann er 40 år og kommer fra Brevik i Telemark. I biblioteket har hun, i tillegg til ordinære bibliotekoppgaver, ansvar for faglitteratur og oppfølging av fribyforfattere under fribyordningen i Levanger. Hun synes litteratur som «sparker litt fra seg» er oppfriskende og befriende! Favorittsitat: Erfaring uten refleksjon er som hendelser uten mening.0Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑