Arrangementer

Publisert 8. mai, 2017 | av Vivi-Ann Svensen Rotmo

0

Våre fribyforfattere om ytringsfrihet

Del gjerne:

Levanger er en friby. Det betyr at vi for forplikter oss til å jobbe for ytringsfrihet og til å være vert for fribyforfattere. Dette er forfattere som er på flukt på grunn av deres skrivearbeid og ytringer. Levanger friby utgjør et samarbeid mellom Kulturenheten og Flyktningtjenesten. Vi har medlemsskap i ICORN og samarbeider tett med Norsk PEN. I forbindelse med vårt arrangement Ytringer- mellom frihet og begrensning torsdag 11. mai kl.18.00, ba jeg våre fribyforfattere om å skrive helt kort hva ytringsfrihet betyr for dem.

Ytringsfrihet

Hvorfor – tenker jeg ofte – er det så skummelt og utrygt om natta? Hvorfor er vi redd for mørket? Etter jeg ble eldre og mer erfaren, forsto jeg at det er skummelt om natta pga vi ikke vet hva som skjer; og hvis noe galt skjer vet ingen det og ingen kan hjelpe. Det er vanskelig å ha tilgang til informasjon om natta.

Et samfunn med begrenset eller blokkert tilgang til informasjon er et skummelt samfunn, fordi mennesker kan ikke hjelpe ofre og folk med misbrukte rettigheter eller noen som trenger hjelp — fordi ingen vet hva som skjer. Informasjon er som solskinn som viser behov, lovbrudd, som hjelper å hjelpe, å protestere mot vanære.

Land og samfunn uten ubegrenset ytringsfrihet og tilgang til informasjon er land og samfunn uten sol.

NN, fribyforfatter i Levanger 2016-2018

 

Ytringsfrihet

Det er veldig enkelt: vi sier at jorden går rundt solen, men denne setningen kostet nesten Galileo livet da han ytret dette først gang. I 1633 kunne mennesker ikke si noen ting, hvis kirkens autoriteter ikke godkjente det. Men det var veldig viktig at Galileo sa det han sa! I Saudi-Arabia kan mennesker hver dag si at menn er bedre enn kvinner, men hvis mennesker bare en gang sier at kvinner og menn er like skal de piske disse menneskene på gaten. Jeg tror at det er svært viktig å si hver dag at kvinner og menn er like. Det er hva ytringsfrihet betyr for meg. Jeg tror at ytringsfrihet er det viktigste vi har for at verden skal gå fremover. Galileo turte jo å si at jorden ikke var flat og at den gikk rundt solen.

Mamon Jabari, fribyforfatter i Levanger 2014-2016

 

Fra ICORNs hjemmeside:

«We survive under great difficulties. And sometimes we do not survive.»
Anna Politkovskaya (1958-2006)

 

 

Stikkord: , , , , ,


Om forfatteren

mm

Vivi-Ann er 40 år og kommer fra Brevik i Telemark. I biblioteket har hun, i tillegg til ordinære bibliotekoppgaver, ansvar for faglitteratur og oppfølging av fribyforfattere under fribyordningen i Levanger. Hun synes litteratur som «sparker litt fra seg» er oppfriskende og befriende! Favorittsitat: Erfaring uten refleksjon er som hendelser uten mening.0Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑