Bak skranken

Publisert 24. mai, 2017 | av Vivi-Ann Svensen Rotmo

0

In other words

Del gjerne:

Levanger friby deltar på ulike konferanser og nettverksmøter i regi av Norsk PEN og ICORN.

I Levanger bor det minst to forfattere, som har måttet flykte på grunn av sine ytringer. De to jeg jobber med har status som fribyforfattere og som politiske flyktninger.

Mamon Jabari er en av dem. Han er nå ganske godt kjent for mange i området. Han har ved flere anledninger blitt intervjuet i lokalavisa Innherred og han har deltatt på ulike arrangement i biblioteket. Han kom til Norge høsten 2014. Dette er historien om elektroingeniøren som ble skribent. Skribenten som ikke klarte å legge vekk pennen og menneskerettighetsforkjemperen som stod på,  i den tøffe tida, da folket i Syria krevde demokrati. For sine ytringer har han blitt fengslet flere ganger og han har mange fiender. I Norge er han trygg. For ham er det godt å treffe andre kollegaer, andre i samme bransje, andre som skjønner hva han snakker om og som kan forstå noe av det han har vært igjennom. Flere tidligere kollegaer av Mamon er ikke lenger i live, dessverre.

Jeg reiser også til Lillehammer med vår nåværende fribyforfatter som omtales som NN, fordi vedkommende ikke ønsker å være offisiell.

I år er det internasjonale nettverksmøtet til ICORN lagt til Lillehammer, nettopp under selveste Litteraturfestivalen, 31. mai- 2. juni. Vi vil få med oss mange spennende foredrag og workshops, blant annet IN OTHER WORDS: Når ytringsfriheten er truet, innskrenket eller forbudt blir kunstnere og forfattere tvunget til å finne stadig mer oppfinnsomme måter å unngå autoritær undertrykkelse. Motstanden finner nye former, nye ord, nye midler. «In other words» på Lillehammer er en utforskning og feiring av kunstens og litteraturens motstandsdyktighet i en postfaktuell verden.

Mer enn 300 forfattere, kunstnere, aktivister, fribyrepresentanter og andre gjester fra 60 land deltar på konferansen og mange deltar også i paneldiskusjoner, opplesninger, konserter eller andre arrangementer. Temaer som «Ytringsfrihet i Tyrkia» og «En dag i Aleppo» står på agendaen sammen med ferske øyevitneskildringer fra områder hvor forfattere, kunstnere og menneskerettighetsforkjempere er mest truet.

Forfatterkollegaer som medvirker er:

Thorvald Steen (Norge)
Asieh Amini (Iran)
Anzhelina Polonskaya (Russland)
Ali Kalaei (Syria)
Birger Emanuelsen (Norge)
Gunel Movlud (Aserbajdsjan)
Housam Al-Mosilli (Syria)
Basim Mardan (Irak)
Brit Bildøen (Norge).

Musikalske innslag ved Ramy Essam (Egypt).

Les mer på: http://www.litteraturfestival.no/programpost/ordet-er-fritt/
I samarbeid med Norsk PEN, Lillehammer kommune, Nansenskolen, ICORN og PEN International

Jeg ser frem til en hyggelig togtur med mange interessante diskusjoner. Jeg håper også at de får gode dager med kollegaer fra hele verden, og at vi lager nye og gode minner på Lillehammer.

So, in other words..

Stikkord: , ,


Om forfatteren

mm

Vivi-Ann er 40 år og kommer fra Brevik i Telemark. I biblioteket har hun, i tillegg til ordinære bibliotekoppgaver, ansvar for faglitteratur og oppfølging av fribyforfattere under fribyordningen i Levanger. Hun synes litteratur som «sparker litt fra seg» er oppfriskende og befriende! Favorittsitat: Erfaring uten refleksjon er som hendelser uten mening.0Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑