Bok

Publisert 12. oktober, 2017 | av Vivi-Ann Svensen Rotmo

0

En sånn jente

Del gjerne:

En sånn jente er en dokumentar om voldtekt, skrevet av Monica Flatabø. Boka kom ut på forlaget Vigmostad & Bjørke i år ( 2017) og er en særdeles viktig bok denne høsten!  Forfatteren har fått støtte fra Fritt ord og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Now, should we treat women as independent agents, responsible for themselves? Of course. But being responsible has nothing to do with being raped. Women don`t get raped because they were drinking or took drugs. Women do not get raped because they weren`t careful enough. Women get raped because someone raped them. 

Jessica Valenti, The Purity Myth

Denne boka er basert på intervjuer med norske jenter og inneholder vesentlige fakta som belyser temaet. Boka er bygget opp slik at den er lett å lese.

Mediene skrev om Julio Kopseng og hans voldtekter av et titalls jenter og kvinner.  Han ble i Borgarting lagmannsrett dømt til 21 års forvaring, med 10 års minstetid for voldtekt og overgrep mot 16 kvinner. Dette var i 2016. Høsten 2017 står Marthe Stavrum frem og forteller at hun var samboer med Kopseng i 9 måneder, og om hvordan han prøvde å ødelegge henne.  Denne boka beskriver Marthes historie.

Jeg tror både foreldre og skole har sviktet ungdommene våre når vi ikke snakker om voldtekt. Det er så viktig å snakke med dem om det og bevisstgjøre dem, sier Monica Flatabø, forfatter av boka.

Forfatteren tar opp en rekke problemstillinger rundt voldtekt i boka.

Hvorfor blir Marthe hos mannen som mishandler henne? Hvorfor er det så mange ungdommer som ikke vet hva voldtekt er? Hvordan snakker vi med sønnene våre om sex og seksuelle grenser? ( NRK 16.09.17, av Marianne Rustad Carlsen og Ingrunn Michelsen)

Dette får meg til å tenke på snapchat kontoen @helsesista , som er en offentlig snapchat som leverer informasjon om psykisk helse til ungdom. Det er helsesøster Tale Maria Krohn Engvik som står bak den populære  snapchaten. Hun har blitt intervjuet i TV og radio, og hun svarer på spørsmål ungdom har. Det som slår meg er at en del ungdom er usikre på om de har vært utsatt for voldtekt eller ikke. For hva er egentlig voldtekt og hva er straffbart og hva er det ikke? Les mer på ung.no

Etter å ha lest denne boka kan man lettere forstå hvorfor noen er usikre på hva som legges i begrepet. Og alle vil helt klart bli litt mer opplyst etter å ha lest den, uansett forkunnskap.

Forfatteren tar også med historien til Andrea Voll Voldum som skal ha blitt voldtatt at 3 menn i ei hytte i Hemsedal. Mennene ble frifunnet. Det ble arrangerte demonstrasjoner for Andrea over hele alndet med plakater hvor det sto #JEG TROR DEG.

Kun 9 prosent av alle anmeldte voldtekter i Norge er overfallsvoldtekter. Mens om lag 80 prosent er enten relasjonsvoldtekter eller såkalte festvoldtekter der offer eller overgriper kjenner eller kjenner til hverandre. Først i 1974 avsa Høyesterett den aller første dommen om voldtekt i ekteskapet. Før det ble seksuell mishandling mellom ektefolk betraktet som en privatsak.

Forfatteren drøfter begrepet «luremus» og tar utgangspunkt i filmen Grease fra 1970-tallet. Begrepet står fremdeles sterkt i Norge, iflg forfatteren. Ei jente på 18 år svarer at det skal ingenting til før man blir kalt «hore»,»slut», «løpejente» eller «løs», mens for gutta er det annerledes. Og ingen vil være «luremus». Ser man på jenters  atferd i timene før en voldtekt, er dette noe retten er opptatt av og et såkalt slør av mistenksomhet vil være en faktor her. Uansett, det er ikke slik at hvis vi oppfører oss slik eller slik, så vil man unngå voldtekt. Om skjørtet har den lengden eller den lengden, om skoene har hæl eller ikke, om man danser og kliner, går alene eller ikke. Kvinner blir voldtatt fordi noen voldtar dem.

Så hvilke holdninger får sønnene og døtrene våre fra oss voksne? Hva er tillatt? Hva kan aksepteres? Når tåler man å stå i mot press fra venner? Når tenker man selv og tar egne valg, i stedet for å føle seg presset til å behandle mennesker dårlig, voldelig, straffbart? Hva er kynsime og hva er empati? Hvis barn får lære å sette grenser hjemme, si nei og bli hørt, vil det bli lettere å si nei ute da? Hva slags rolleforbilder er voksne? Hva er erotikk og hva er porno? Det er uttallige spørsmål og mange valg å ta. Denne boka hjelper deg til å sette i gang tankene rundt dette temaet. Boka passer for voksne og ungdom. Snakk gjerne med noen om det du leser.

 

Forlaget om boka:

Andrea Voll Voldum blir med på nachspiel i Hemsedal. Der blir hun dopet ned og båret livløs inn i en campingvogn. Hun sier hun ble voldtatt av tre menn i timevis. Marthe Stavrum var samboer med Norgeshistoriens verste voldtektsforbryter, Julio Kopseng. I ni måneder bor hun med mannen som mishandler, straffer og voldtar henne. I en bydel i Oslo vokser det frem en voldtektskultur blant ungdommene, men da en av de mindreårige jentene anmelder, får hun en melding av venninnen: «Hvordan føles det å vite at alle hater deg?» På skolen blir de kalt horer. I denne boka forteller Andrea og Marthe og andre jenter om skamfølelsen etter voldtekt og skyldfølelsen fordi det kunne skje. De fleste kjenner en som har overlevd et slik overgrep. Leseren tas med inn i rettssalen og får et innblikk i et gammelmodig kvinnesyn. Med innlevelse og engasjement forteller Monica Flatabø en rystende historie om voldtekter i Norge i dag – og om barn og unge som ikke vet hvor grensene for en voldtekt går. Hvorfor er voldtekt fremdeles et stort samfunnsproblem i et likestilt og sivilisert land som Norge?

Stikkord: , , , , ,


Om forfatteren

mm

Vivi-Ann er 40 år og kommer fra Brevik i Telemark. I biblioteket har hun, i tillegg til ordinære bibliotekoppgaver, ansvar for faglitteratur og oppfølging av fribyforfattere under fribyordningen i Levanger. Hun synes litteratur som «sparker litt fra seg» er oppfriskende og befriende! Favorittsitat: Erfaring uten refleksjon er som hendelser uten mening.0Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑