Aktuelt

Publisert 12. desember, 2018 | av Gjest

1

Dårlige endringer i Harry Potter filmene?

Del gjerne:

Vi vet alle historien om Harry Potter. En gutt på elleve år oppdager at han tilhører en helt annen verden der magi eksisterer, og han er sendt på en skole som heter galtvort. Der møter han både venner og fiender, blir et medlem av huset griffing og spiller rumpeldunk. Det virker som alt er godt, men det viser seg at skolen har mange hemmeligheter. Av Ida Svardal Aasheim, utplasseringselev.

Konseptet bak begge versjonene av historien er den samme, men det er definitivt gjort endringer. Når du adapterer en historie fra en type media til en annen må du jo endre noen aspekter av det originale materialet, men er dette bra eller dårlig? Jeg skal nå prøve å finne svaret til dette spørsmålet med å bruke en av de største bok og film seriene i nyere tid, Harry Potter. Jeg skal i denne artikkelen gi eksempler på endringer som er både gode og dårlige, viktige og små. Denne artikkelen skal i hovedsak fokusere på den første boken og filmen, men jeg vil også nevne noen ting som skjer senere i serien.

En endring som ikke mange oppfatter er at i boken var det ingen beskrivelse av hvordan skoleuniformene ser ut, men vi vet at kappene de har på seg er helt svarte. Det var først i filmen at kappene hadde forskjellige emblemer og farger til forskjellige hus, og det er en tydelig skoleuniform. Så en av de mest gjenkjennelige delene av Harry Potter er laget av filmen, dette er en helt velkommen endring som gir mening. Disse type endringer er smarte og ofte veldig kreative. Det kan også legge til en større forskjell mellom de forskjellige husene.

En annen endring som skapte en større forskjell mellom boken og filmen er tryllestavene. I boken er de ikke beskrevet mer enn hvilke type tre, hvilken kjerne og hvor lang tryllestavene er. Når du leser boken ser du egentlig for deg at de har akkurat den samme pinnen i forskjellig materiale. I filmene har hver trollmann og heks hver sin stav, og de har unike mønstre og former. En karakters personlighet kan vises gjennom designet til deres tryllestav. Noe som er negativt med dette er at vi vet fra første stund at Humlesnurr har en av dødstalismanene.

En annen endring er at alt går fortere i filmen. Dette er fordi film er et medium som har begrenset med tid, og derfor må ofte ting fra boken bli kuttet ut. Hvis dette er gjort på en organisk måte er dette ikke et problem. Det som skjer i denne filmen er at flere viktige hendelser blir kuttet ut, men de beholder nok av dialogen slik at det ikke gir mening.

Et eksempel på dette er når Gygrid sier at professor slur er en av de som beskytter steinen. Problemet med dette er at hans prøvelse er kuttet ut fra filmen. I boken har alle lærerne på skolen hjulpet til å beskytte de vises stein med å lage hver sin prøvelse. I filmen ser vi bare Mcsnurp (professor i transfigurasjon), Pirrevp (professor i trylleformler) og Stiklings (professor i urtologi) prøvelser, sjakkbrettet, de flyvende nøklene og djevelsnaren.

Et annet eksempel på at ting går fort er når Gygrid og Harry skal kjøpe skolebøker. Etter de har gjort dette drar de rett til togstasjonen der Harry drar med toget. Problemet med dette er at det er rundt en måned mellom de er i diagon alley og skolen starter. Hva i alle dager gjorde de i en måned? Disse eksemplene virker kanskje som små, men mye mer blir kuttet ut i senere filmer.

En annen endring som ble gjort i filmen er at Harry teknisk sett dreper Professor Kringle. I boken så døde også Kringle på grunn av skadene, men harry så det ikke, han besvimte. Grunnen til at dette er en viktig detalj er fordi det er i den femte at vi er introdusert til et vesen som heter dystral. En dystral ser ut som en død hest, og det er de som drar vogner til galtvort. De er usynlige til de fleste, fordi det er bare noen som har sett ett annet menneske dø foran dem som kan se dem. Hvis vi tenker oss om vil dette bety at Harry ville ha sett dem siden hans andre år på galtvort, og han ville vært en morder på en alder av elleve. Når de er introdusert i filmene gar det rundt som i den femte boken. Harry kan nå se dem fordi han så at Fredrik ble drept. Dette er fordi David Yates bestemte seg for å følge boken i stedet for Filmen.

Men alt som er blitt sagt fram til nå kan være ubetydelig. Disse tingene er ikke like viktige som de to delene av bøkene vi alltid husker, karakterene og verdenen de lever i.

Den første gangen vi går inn i diagon alley er filmet på en utrolig bra måte. Dette er den første gangen lesere av boken ser den utenfor sin egen fantasi. Alle butikkene og bygningene generelt er satt sammen på en slik måte at det ser ut som at de kan falle fra hverandre, men de holdes mest sannsynlig sammen av en type magi. Alle folkene som går rundt, alle dyrene og selvfølgelig olivanders skaper denne følelsen av at det er ekte. Det er tydelig at mye arbeid har gått inn i å få alt til å stemme.

I boken er Harry den utvalgte, og han er så å si lederen for gruppen. Han vet ikke så mye om denne nye verdenen og må ofte spørre om ting han ikke helt skjønner. Dette er en bra måte for begge medium å svare på spørsmål publikum eller lesere har. Når det gjelder hvordan harry ser ut har han grønne mandelformede øyne, veldig bustete svart hår, runde briller, han er lang, har et smalt fjes, har et arr formet som et lyn og han er i den første boken veldig tynn på grunn av behandlingen han får hjemme. Han er en snill og modig gutt, men han har også en temperament som kommer fram noen ganger. I filmen ligner ikke mesteparten av det fysiske på beskrivelsen i boken. Harry har i filmen runde blå øyne, brunt og glatt hår, han er kortere enn hva boken beskriver og han ser ut som et sunt barn som ikke har blitt behandlet dårlig hele sitt liv. En god del av de voksne karakterene sier at han har sin mors øyne, dette er fordi de begge hadde grønne mandelformede øyne. Grunnen til at karakterer sier dette om øynene hans er fordi han ligner mest på sin far, det samme bustete svarte håret, brillene hans og han hadde et veldig liknende fjes som han. Hans øyne er det største han arvet fra sin mor.

Det de har med av beskrivelsen er arret hans og hans runde briller.

Filmen fjerner også en del av historien som utfyller Harry mer som en karakter. I boken oppdager han speilet av erised flere ganger enn filmen, og han begynner å oppføre seg på en slem måte mot Ron. Han besøker speilet netter på rad, og du ser mer av hvor mye han vil ha familien sin tilbake. Det er en del av boka som er interessant fordi vi for se få mye av det Harry tenker og føler.

Hermine er i gruppen «den smarte», men det er bare om ting hun leser. Siden hun ikke er vokst opp i den magiske verdenen har hun problemer med å forstå forskjellige aspekter av den. Hun elsker hun og lese og lære nye ting både om skolen, fag og den magiske verdenen. I boken er hun beskrevet som en jente som ikke bryr seg så mye om hvordan hun ser ut, hun har en gigantisk mane av krøllete og bustete hår, store fortenner, brune øyne og går ofte i hele skoleuniformen sin.

I filmen er Hermines hår ganske lite i forhold til det i boken, og det ser egentlig ut som at noen har bare kammet håret hennes baklengs. Hun har vanlige tenner og hun er spilt av noen som er den god del penere enn beskrivelsen i boken. Det eneste som er det samme er hennes interesse for bøker. I filmen har hun også mye mer og si, men det kommer jeg tilbake til.

Ron er den av de tre som har endret seg mest fra side til film. I boken er han den i gruppen som vet mest om den magiske verdenen, siden han er den eneste av dem som er vokst opp i den. Han er beskrevet med rødt hår, fregner overalt i fjeset, blå øyne, en lang nese og store hender og føtter i forhold til den lange kroppen hans. I filmen har Ron en hårfarge som går mer mot oransje, grønne øyne, han har en knapp formet nese, han er kortere enn i boken og hans føtter og hender er en vanlig størrelse.

Den største forskjellen for Ron er ikke i hans utseende, men i hans personlighet. Som sagt er han den i boken som ofte må forklare verdenen til Harry og Hermine, men i filmen er dette endret. Mesteparten av det bra eller forklarende han sier og gjør er gitt til Hermine, dette er gjort for at hun skal virke smartere. I filmene er Ron dum og redd, og er egentlig bare der og gjør noe dumt på grunn av humor.

Filmene har også fjernet en veldig viktig og stor del av hans karakter. I boken finner vi ut at Ron er redd for at ingen ser han i skyggen av sine mange brødre. Det er mange forventninger hans familie, men også Ron selv har satt. Dette er en av grunnene Ron blir sjalu på Harry, han skiller seg ut, han er den utvalgte, Ron er bare Ron. I filmene ble dette tatt opp, men siden de ikke hadde tatt seg tid til å forklare dette virket det som at det kom ut av ingensteds.

En annen karakter som er blitt endret på en drastisk måte er Gulla, søsteren til Ron. I boken vokser hun opp til å bli en sarkastisk, smart, pen, selvstendig, modig og sympatisk person. Hun har en sterk personlighet og er en av de beste spillerne på rumpeldunk laget. I filmene er hun en kjærlighetsinteresse. Hun er flau og pinlig rundt Harry og det er det.

En av de største problemene med harry potter filmene er at de blir mindre lik bøkene med hver film som går. Det er de to første filmene som er mest like det originale materiale, men problemet er at Chris Columbus ikke er den beste til å filme scener som er fortløpende og har mye action. Det andre største problemet er at de som lager filmen endrer karakterer på en negativ måte.

Så i bunn og grunn er det gjort både gode og dårlige endringer i denne filmen. Det er selvfølgelig endringer som må gjøres når en bok blir gjort om til en film, det gjelds i enhver sammenheng. Vi har fått ikoniske uniformer, tryllestaver og samfunn av disse endringene, vi har også fått hull der vi lurer på hva som skjer. Noen av endringene i filmene ble kanskje bestemt før en de siste bøkene kom ut, og de visste ikke hvor viktig noen karakterer eller hendelser var. Disse typer endringer kan jeg forstå, men når de endrer flere karakterer slik at de ikke er de samme lenger forstår jeg ikke hvorfor. Jeg mener at du kan endre en karakter så mye du vil, så lenge du kan kjenne igjen karakteren.

Vi har vær vår egen mening av hva som er en bra eller dårlig endring, fans av Harry Potter bøkene er sikkert mer sur på grunn av endringer enn noen som bare har sett filmene. Noen av disse endringene betyr kanskje ikke noe til enkeltpersoner, og jeg prøver ikke å ødelegge en filmserie for noen med å skrive dette. Jeg synes bare det er veldig interessant å finne disse forskjellene.

Jeg vil anbefale begge versjonene av historien, både bok og film. Begge deler kan du faktisk finne på Levanger bibliotek. Bøkene finnes på både engelsk og norsk så du kan velge det som passer best for deg. Jeg liker best å lese den engelske versjonen, det var derfor litt vanskelig å finne det norske navnet på alt jeg ville nevne. Hvis jeg har skrevet noe feil så er det bare å si ifra.

 

Kilder:

Navn på norsk:

https://no.wikipedia.org/wiki/Ansatte_ved_Galtvort_h%C3%B8yere_skole_for_hekseri_og_trolldom#Minerva_McSnurp

Bilder:

https://www.google.no/search?q=harry+potter+og+de+vises+stein&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjP3eDW-ZffAhXI_qQKHcV_CPkQ_AUIDigB&biw=1200&bih=856#imgrc=QEn89zIL_RdyoM:

https://www.google.no/search?q=harry+potter+og+de+vises+stein&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjP3eDW-ZffAhXI_qQKHcV_CPkQ_AUIDigB&biw=1200&bih=856#imgrc=pAKqv_htnLJrYM:


Om forfatteren

Gjestebrukeren benyttes av praktikanter og elever på utplassering hos Levanger bibliotek.One Response to Dårlige endringer i Harry Potter filmene?

  1. Arve says:

    Grundig, velskrevet og interessant! Dette ga meg mer lyst til å lese bøkene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑