Bok Foto: Oddleiv Apneseth

Publisert 9. mai, 2014 | av Siri Okkenhaug Bævre

0

Anna og Solmann av Erna Osland

Del gjerne:

anna-og-solmannAnna og Solmann møtes i 1939 da de begynner i første klasse på samme skole i Gulen i Sogn og Fjordane. Som 16- åringer blir de sammen, men Anna må flytte for å gå på husmorskole.  Etter hvert gifter de seg og får fire barn.

I 2006 får Anna hjerneblødning. Livet endres drastisk. Hun blir sterkt hjelpetrengende og mister det meste av språket.

Nå starter Solmanns kamp for å tilrettelegge på beste vis for Anna. Anna kan ikke lenger bo hjemme, så da flytter Solmann på hybel for å komme så nærme henne som mulig. Solmann selv har heller ikke den beste helsa, han har svakt hjerte. Men hjernen er det ingenting i veien med. Han bygger om Annas elektriske rullestol sånn at han selv kan sitte bakpå og de kan dra på tur sammen.

Etter hvert flyttes Anna til sykehjemmet i Eivindvik. Det ligger ti nautiske mil unna hjemmet deres. Men heller ikke det er en hindring for Solmann. Han tar buss, båt og scooter, og forserer alle hindringer for å være hos sin kone. Til slutt skjer det en nestenulykke med scooteren, så da skaffer han seg en båt og tar den over til Eivindvik. Solmann blir aldri rådløs.

Solmann, som er over 80 år, lar seg ikke stoppe av verken helsa eller vær og vind. Han gjør alt for kjæresten sin. Det er pågangsmot og optimisme som rår, ikke sykdom og hindringer. Solmann er virkelig en mann med stort mot.

Dette er en rørende og romantisk fortelling. Ei vakker historie!

Stikkord: ,


Om forfatteren

Siri er 37 år og kommer fra Skatval. Hun har jobbet i bibliotek i 12 år. Først som skolebibliotekar i Alvdal og nå snart ti år som barne- og ungdomsbibliotekar ved Levanger bibliotek. I tillegg har hun hatt det daglige ansvaret ved biblioteket i flere perioder. Siri er utdannet kulturarbeider fra Høgskolen i Telemark og har i tillegg fag som musikkunnskap, økonomi og historie. Siri liker å høre musikk, jogge i skogen og lese bøker. Siri deler gjerne gode bøker og har også ett og annet musikktips.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to Top ↑